KommunikasjonsPasset mitt

Publisert 5. februar 2013 av kimsi79

Hensikten med mitt KommunikasjonsPass (KP) er:

 • Å gi (nytt) personale informasjon om meg
 • Spre kunnskap om hvordan jeg kommuniserer med omverden
 • Strukturere de ulike kommunikasjonsmetodene
 • Et komplement til annen kommunikasjon
 • Gi lett tilgjengelig og konkret informasjon
 • Øke og lette samarbeid med andre

Forventet effekt av KP er…

 • At personer rundt meg skal tørre å ta kontakt med meg -og hvordan
 • At jeg lettere skal kunne kommunisere med andre enn de jeg kjenner aller best

Jeg har ikke språk og har derfor vanskelig for å uttrykke meg. Derfor er det viktig at du har noe grunnleggende kunnskap om hvordan du «leser» meg.

Mat & drikke

Jeg spiser det meste så lenge det er ganske most. Biter må ikke være større enn en makaroni.. og maten bør gli passe lett ned halsen, altså ikke for tørt. Du må mate meg med en vanlig (te)skje. Jeg kan ikke mate meg selv eller drikke selv. Jeg vil ha litt drikke før måltidet men mest etterpå. Bruk en medfølgende 5 ml sprøyte rett i munnen, jeg klarer å holde tett og griser overraskende lite. Bruk 2-3 sekunder på å tøm sprøyten, gjerne i 2 omganger. Bruk generelt god tid, ikke press eller stress.

Frokost 08.30 – Lunsj 12.15 – Frukt 14.00 – Middag 16.30 – Kvelds 19.15

Ny bleie i forkant av hvert måltid og/eller ved behov. Jeg bruker AbriForm S2

Medisiner

(Oppdatert 2. april 2020)

Frisium tablett mot epilepsi. 1 til frokost og 1 til kvelds. Knuses i medfølgende tablettknuser, dryss på en av skjeene i starten av måltidet.

Orfiril long kapsel 150 mg mot epilepsi. 1 kapsel morgen og 2 (to) kapsler kveld. Åpne kapselen og dryss kulene på en av skjeene under måltidet.

Omeprazol Pensa 10 mg mot refluks. 2 (to) kapsler morgen og 1 kapsel kveld. Åpne kapselen og dryss kulene på en av skjeene under måltidet.

Movicol junior 6,9 gr pulver mot hard mage. Blandes ut i et glass med drikke til middag.

Trening

Trening varierer etter hvor jeg er men det innbefatter generell bøy & tøy, ståstativ og «Det Lille Rom» på skolen. Ståstativ og sanserom hjemme. Vi har prøvd ut InnoWalk men det var ingen suksess. Veldig mye arbeid å få meg inn og ut av den og jeg liker ikke så mye sånt «stress».

Personlighet

Mye kos og oppmerksomhet vil jeg ha! Litt avhengig av dagsform, men hvis jeg er lei, trøtt eller litt «rufsen» klager jeg ved å lage grinefjes og grinelyd. Hvis jeg er skikkelig sint griner jeg på ekte. Da er jeg ikke alltid like lett å trøste men sanse(rom) og/eller musikk virker beroliggende. Du kan prøve å ligge ved siden av meg og prate rolig eller sitte med meg på fanget og synge for meg.

Jeg liker ikke så godt å kle av eller på meg, ei heller bytte bleie. Lyden av å åpne borrelås er det verste jeg vet og det får meg faktisk ofte til å gråte. Det samme når du åpner og lukker en bleie. Syng eller snakk gjerne når du åpner/lukker, det hjelper som regel.

Jeg er stort sett veldig glad og fornøyd og skriker høyt eller «knyter» kroppen litt når jeg er engasjert og viser glede. Jeg smiler og ler stort sett hvis du tuller med meg. Sitt foran meg eller ligg ved siden av og lag lyder, syng feks «Hjulene på bussen», så skal du se at jeg blir superglad! Ikke glem å gi meg leker, gi dem i hånden eller legg dem rundt meg. La meg ha sko på inne, da kommer jeg meg dit jeg vil. -Jeg aker meg over gulvet og løfter hodet når jeg kommer til dørstokker. Noen navigerer etter stjerner, jeg navigerer etter spottene i taket 😉

Gi meg tid. Jeg kan vinke til deg men det tar tid. Si «hei» til meg og vink og VENT. Sannsynligvis kommer jeg til å vinke tilbake etter en stund. Kom ned på mitt nivå, i hodehøyde, da er det lettere for meg å delta i kommunikasjonen mellom oss.

Jeg har en egen Ipad og meningen er å bruke den til å ta bilder og video om hva vi driver med og å skrive notat om hvordan dagen har vært. Vi kan også «ringe» hjem på FaceTime til mamma og pappa! Jeg liker også veldig godt å høre på musikken min på Spotify og å se på favorittene på Netflix.

IMG_2712

Bøy & tøy på HABU

Én kommentar på “KommunikasjonsPasset mitt

 • Nydelig skrevet! Lille Mali er heldig som har dere til foreldre. Her er en historie som jeg synes er så fin. Godt mulig dere har lest den før, men den er like fin hver gang man leser den. Lykke til videre!

  «Når du venter et barn, er det som å planlegge en fantastisk ferietur – til Italia. Du kjøper er stabel med guidebøker og legger store planer. Colosseum, Michelangelos David, Gondolene i Venezia. Kanskje lærer du noen nyttige fraser på italiensk. Alt er veldig spennende.

  Etter måneder med ivrig forventning kommer endelig dagen. Du pakker kofferten og drar av sted. Flere timer senere lander flyet. Flyvertinnen tar mikrofonen og sier: ”Velkommen til Nederland!” ”Nederland?!” Sier du. ”Hva er det du sier, Nederland? Jeg hadde bestilt tur til Italia! Jeg skulle være i Italia nå. Hele livet har jeg drømt om å reise til Italia.” Men det er endringer i flyets rute. De har landet i Nederland og der må du bli. Det viktige er at de ikke har tatt deg med til et forferdelig, skittent sted, fullt av nød og sykdom. Det er bare et annet sted. Så du må gå ut å kjøpe nye guidebøker. Og du må lære et helt nytt språk. Og du vil bli nødt til å møte en hel mengde nye mennesker som du ellers aldre ville ha møtt. Det er bare et annerledes sted. Det er roligere enn i Italia, ikke så flott som Italia, men når du har vært der en stund og du får pusten igjen, ser du deg rundt… og du begynner å legge merke til at Nederland har vindmøller…. og Nederland har tulipaner. Nederland har til og med Rembrandt. Men alle du kjenner er travelt opptatt med å reise til og fra Italia… og alle skryter av hvor fabelaktig fint de har hatt det der. Og for resten av livet kommer du til å si: ”Ja, det var dit jeg hadde tenkt meg også. Det var det jeg hadde planlagt.” Og smerten ved det vil aldri , aldri bli borte, fordi tapet av en drøm er et veldig, veldig tap.

  Men… hvis du tilbringer livet med å sørge over at du ikke kom deg til Italia, vil du aldri føle deg fri til å nyte de helt spesielle og skjønne sidene… ved Nederland».

 • Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s

  %d bloggere like this: